Házi barkács #1

2016. március 01. - wolfmanFP

Floppyarchiváló

Ozzy Dweller egy szép napon megtalálta a régi floppylemezeit, és mivel kellett neki a hely, úgy döntött, archiválja őket, mielőtt megszabadul tőlük. A probléma csak az volt, hogy a lemezek száma megközelítőleg 5000 darab. Ilyen esetben az alábbiakat teheti az ember:
1. Egyesével lementi a lemezek tartalmát, kb. 20 éven keresztül.
2. Hagyja az egészet a francba, és szundít egyet.
3. Vesz egy ilyen kereskedelmi duplikálót eBay-en, és megépíti eme szörnyeteget:


Mivel a duplikáló nem olvasta az amigás lemezeit, a vezérlőt egy Arduino-ra és egy Kryoflux nevű floppyvezérlőre cserélte le, aminek a kimenetét a számítógépére kötötte, és hozzácsapott egy motorvezérlőt is. Ehhez készített egy egyedi keretet, hozzáadott némi szenzort, és egy kamerát a lemez címkéjének lefényképezésére. Bővebb leírást a srác blogján találhattok.
(Forrás: PCWorld.hu)

CD lemezjátszóra

Szeretnéd a kedvenc dalaidat lemezjátszón meghallgatni, de csak CD-jeid vannak? Gond egy szál se! rubixcube6 egy hangszóró és egy tű segítségével CD-re karcolta a Super Mario Bros. első pályájának zenéjét, ami lemezjátszón így szól:


Megoldását azóta továbbfejlesztette, rubixcube6 összes videója a CDRecord-ról itt található.
Már csak egy kérdés maradt: mi történik akkor, ha egy ilyen CD-t CD-lejátszón akarunk meghallgatni? Hát, valami ilyesmi:

Hello, World!

2016. február 29. - wolfmanFP

Sziasztok! Farkas Péter vagyok, alias Wolfman, eme blog szerzője. 20 éves vagyok, jelenleg a PTE Műszaki és Informatikai Karán tanulok mérnök informatikusnak. Szabadidőmet furcsa videók nézésével, még furább zenék hallgatásával és örök klasszikusok játszásával töltöm.
Wolfman, illetve wolfmanFP néven vagyok fent több oldalon, illetve korábbi blogjaimat is ezen a néven írtam, ez az oldal egy komolyabb rebootja a régieknek.

Hogy miről is szól a blog, kérded?

A blog tematikája igazából kötetlen, de sokat lesz szó informatikai témákról, főleg a Linux operációs rendszerek családjáról. Na de, hogy ne legyen ennyire unalmas a dolog, szó lesz videójátékokról - többek között a fent említett örök klasszikusokról -, médiáról - legyen szó akár a rádiózásról, akár az internetes médiumokról -, sorozatokról, jó zenékről, rossz zenékről, és folytathatnám a sort napestig.
Tl;dr: kurvajó lesz, na. Mondom!

Mi várható még?

A blogot hetente-kéthetente frissítem, ezen kívül csiripelgetek ezt-azt Twitteren, és megosztok egy-két weben talált cuccot Tumblren. Ezeken felül ajánlom GitHub profilomat, ahol megtekinthetitek néhány kódolgatós projektemet.
A régi blogok archívumának egy része átkerül majd ide, a maradék a majweb.atw.hu-n látható majd - ez volt az első webcímem, amit a továbbiakban másodlagos tárhelyként használok majd. Az előző helyeken elkezdett sorozatok - Linux-híradó, A hét zenéje - itt folytatódnak majd, illetve elindítok egy újat Házi barkács néven.

Remélem, örömötöket lelitek majd a blog olvasásában. Holnap este élesedik a Házi barkács első része, addig is viszlát! :-)